دروس پایه

دروس پایه آکادمی املاک دیوار

آموزش نقشه خوانی ساختمان برای مشاوران املاک

یک مشاور خوب، شناخت کاملی از جزئیات ساختمان دارد

نقشه خوانی ساختمان یکی از مهارت‌های مورد نیاز مشاوران املاک است. مهارتی که یادگیری آنان را از سطح مبتدی به سطح پیشرفته و حرفه‌ای می‌رساند. این مهارت به مشاوران املاک کمک می‌کند تا درک بهتری از نقشهٔ ساختمان، جزئیات ساخت‌وساز و مصالح استفاده شده در آن داشته باشند. به همین دلیل در این بخش از آکادمی املاک دیوار قصد داریم شما را با اصول اولیهٔ نقشه خوانی ساختمان آشنا کنیم.

فازها در نقشه خوانی ساختمان

برای آشنایی با مهارت نقشه خوانی ساختمان باید به این نکته توجه داشته باشید که نقشه‌های ساختمانی معمولاً در ۳ فاز تهیه می شوند. نام این فازها فاز مطالعاتی یا فاز صفر، فاز یک و فاز دو هستند. منظور از فاز صفر یا فاز مطالعاتی؛ نقشه‌هایی است که در آن تنها مکان فضاهای گوناگون ساختمان مشخص شده و طرح کلی نقشهٔ ساختمان را نمایش می‌دهند. در فاز صفر جزئیات ساختمان نمایش داده نمی‌شود.

فاز یک نقشه‌ای است که در آن جزئیات بیشتری از ساختمان معلوم بوده و نقشه با مقیاسی مشخص ترسیم می‌شود. در فاز یک نقشهٔ پلان، نما و برش مشخص شده؛ اما جزئیات ساختمان در آن مشخص نشده است. زیرا جزئیات ساختمان زمانی به نقشه اضافه می‌شود که فاز یک مورد تایید کارفرما قرار بگیرد. در این صورت فاز دوم نقشه با جزئیات بیشتر که شامل اندازه‌گیری‌های دقیق و جزئیات مصالح مصرفی است، طراحی می‌شود.

انواع نقشه‌های ساختمانی

اکنون که با ۳ فاز تهیهٔ نقشهٔ ساختمان آشنا شدید، باید به عنوان مشاور املاک بدانید که یک ساختمان تنها یک نقشه مشخص ندارد. بلکه هر ساختمانی معمولاً ۴ نقشه دارد. این نقشه‌ها شامل موارد زیر می‌شوند:

  • نقشه‌های معماری
  • نقشه‌های سازه
  • نقشه‌های تاسیسات مکانیکی
  • نقشه‌های تاسیسات برقی

هر یک از نقشه‌ها به طور مجزا معماری ساختمان، سازه‌ها و نحوهٔ قرارگیری آن‌ها، جایگاه دقیق تاسیسات مکانیکی و برقی را نمایش می‌دهند. مشاوران املاک باید در زمان یادگیری نقشه‌ خوانی ساختمان با انواع این نقشه‌ها آشنایی کافی داشته باشند.

انواع زمین و ساختمان که مشاوران باید بشناسندآموزش نقشه خوانی ساختمان

نقشه خوانی ساختمان مهارت گسترده‌ای شامل یادگیری موارد خاصی برای مهندسان ناظر و مهندسان مجری و مهندسان طراح سازه است. بنابراین مشاوران املاک نیازی به یادگیری کامل این مهارت گسترده ندارند. بلکه بهتر است آشنایی مفید و مختصری با آن داشته باشند. این آشنایی به آن‌ها کمک می‌کند تا در زمان مشاهدهٔ نقشهٔ ساختمان و مقایسهٔ آن با ملک یا ارائهٔ جزئیات ساختمان با مشتری به صورت حرفه‌ای برخورد کنند.

درس تکمیلی: از صفر تا صد ساخت خانه؛ با مراحل طراحی تا سکونت در یک ساختمان آشنا شوید

سه بخش اصلی نقشهٔ ساختمان

سه بخش اصلی هر نقشهٔ ساختمانی شامل پلان، نما و برش است.

پلان

پلان یکی از اصلی‌ترین بخش‌های یک نقشه ساختمان است. این بخش اطلاعات زیادی از یک پروژه را در اختیار افراد قرار می‌دهد. پلان در واقع برش افقی فرضی از یک ساختمان بوده که تقریباً معادل دو سوم ارتفاع طبقه از کف را شامل می‌شود.

در نقشه پلان، محل قرارگیری مکان‌های مختلف ساختمان، ابعاد و ضخامت دیوارها، محل قرارگیری درها و پنجره‌ها و بخش‌های مختلف ساختمان مانند سرویس بهداشتی، حمام، آشپزخانه، اتاق خواب‌ها، حال و پذیرایی و ارتباط هر یک با همدیگر مشخص شده است.

نما

نقشهٔ نما ساختمان مربوط به طراحی نمای ساختمان در جهت‌های شمالی، جنوبی، شرقی و غربی است. در این نقشه موارد زیر مشخص می‌شود:

  • محله دقیق قرارگیری در و پنجره‌های ساختمان و فاصلهٔ آن‌ها با یکدیگر
  • نوع مصالح مصرفی
  • نوع طراحی نما
  • محل قرارگیری نورگیرها و سایه‌بان‌ها
  • جایگاه پروفیل، نرده و شیشه
  • سایر جزئیات اجرایی مربوط به نمای ساختمان

برش

فرض کنید ساختمان را به صورت عمودی برش داده‌اید و از سمت دلخواه‌تان به آن نگاه می‌کنید. نقشهٔ برش یا مقطع نیز درست همین کار را انجام می‌دهد. این نقشه در واقع برش عمودی فرضی از یک بخش مشخص ساختمان است. در نقشهٔ برش باید به محل برش و جهت دید بعد از انجام برش دقت کرد. در این نوع نقشه، مشاوران املاک می‌توانند ضخامت بخش‌های گوناگون ساختمان، ارتفاع طبقات، ابعاد و اندازهٔ دقیق درها و پنجره‌ها را به طور واضح مشاهده کنند.

تغییر استراتژی مشاور املاکبخش‌های مهم نقشهٔ ساختمان

اکنون که با فازهای تهیهٔ نقشه و سه نقشهٔ مهم ساختمانی آشنا شدید، باید با بخش‌های مهم هر نقشه ساختمان آشنا شوید. این آشنایی به شما کمک می‌کند نقشه خوانی ساختمان را به صورت حرفه‌ای‌تر انجام دهید. هر نقشهٔ ساختمانی عموما شامل موارد زیر می‌شود:

  • صفحهٔ اصلی
  • بخش عنوان
  • یادداشت‌
  • نکات
  • علائم اختصاری
  • مقیاس

در صفحهٔ اصلی نقشه کلیه موارد مربوط به نقشه به همراه نقشهٔ ساختمان ذکر شده است. در بخش عنوان اطلاعات مربوط به پروژه شامل شرکت طراح، تاریخ ترسیم طرح، مقیاس طرح و موارد دیگر نوشته می‌شود. در بخش نکات و یادداشت، طراحان معمولاً اطلاعات فنی لازم را ارائه می‌دهند و به درک بهتر نقشه کمک می‌کنند. علائم اختصاری بخش دیگری است که در آن نمادهای کلی نقشه مشخص می‌شود تا مخاطب درک بهتری از نقشه داشته باشد. بخش مقیاس نیز، مقیاس نقشه را که معمولاً عددی به‌صورت کسری است مشخص می‌کند تا ابعاد واقعی به راحتی محاسبه شود.

جمع‌بندی درس نقشه خوانی ساختمان

مشاوران املاک برای حرفه‌ای شدن در شغل شان در کنار یادگیری مهارت‌های فنی و نرم، باید با مهارت نقشه خوانی ساختمان نیز آشنایی داشته باشند. این سرفصل از آموزش مشاوره املاک، به فعالان کمک می‌کند که خود را حرفه‌ای‌تر نشان دهند. مهارتی که به آن‌ها کمک می‌کند قبل از بازدید ملک، با مشاهدهٔ نقشه ساختمان متوجه خوش نقشه بودن یا داشتن مشکلات و نواقص شده و در قیمت‌گذاری و فروش ملک منصفانه‌تر برخورد کنند.

مهارت نقشه خوانی به مشاوران کمک می‌کند تا از نوع مصالح مصرفی ساختمان و اصولی بودن ساخت‌وساز آن مطلع شوند. بدین ترتیب مشاوران با مقایسهٔ نقشه و حضور در ملک مورد نظر، متوجه ایراد‌های ملک یا مهندسی ساز بودن آن شده و به مشتری مشاورهٔ بهتری در زمینهٔ خرید ملک می‌دهند. بنابراین اگر تمایل به ترقی در حرفهٔ مشاور املاک دارید، حتماً این مهارت را یاد بگیرید.

ثبت نام در پنل املاک دیوار
ممکن است این مطالب را هم دوست داشته باشید
2 نظرات
  1. سیدجعفر موسوی پویا می‌گوید

    سلام
    صبح زیباتون بخیر
    چقدر مطالب خوب ومفیدی دارین.نهایت استفاده رو در این دو روز از سایت شما بردم.
    تنها خدمت حقیر از مطالعه این همه مطالب ارزنده ومفید آرزوی سلامتی برای شما عزیزان دارم
    خواهش می کنم ادامه داشته باشد.
    ممنونم.

    1. مهدی زارع - سردبیر می‌گوید

      سلام و عرض وقت بخیر
      خوشحالیم که مطالب براتون مفید بودن. می‌تونید با ثبت‌نام در خبرنامه یا اعلان دریافت مطالب جدید، همیشه از مطالب جدید آکادمی آگاه بشید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.