با تاسیسات برق ساختمان و اصطلاحات مرسوم آن آشنا شوید

هر نوع ملکی اعم از واحد تجاری یا مسکونی دارای تاسیسات ساختمانی مهمی است. از جمله آنها تاسیسات گرمایشی و سرمایشی ساختمان، تاسیسات برق ساختمان، سیستمهای آتشنشانی ساختمان، لولهکشی آب و فاضلاب و لولهکشی گاز را میتوان نام برد. در این بین نقش تاسیسات برق ساختمان که به تاسیسات الکتریکی نیز شناخته میشود، بسیار مهم است. زیرا این نوع تاسیسات در صورت استاندارد نبودن و رعایت نکردن اصول ایمنی در آن، باعث خسارت مالی و جانی خطرناکی میشوند. بنابراین مشاوران املاک باید با این نوع تاسیسات آشنایی کامل داشته و اصطلاحات مرسوم آن را بشناسند. این آشنایی به آنها کمک میکند تا در زمان بازدید از ملک، این مورد را به خوبی بررسی کرده و مشاورهٔ صحیحی به مراجعهکننده بدهند. در ادامه مطلب، بیشتر با اصطلاحات و اصول این بخش از ساختمان آشنا میشوید.
فهرست مطالب
آشنایی اولیه با تاسیسات برق ساختمان
منظور از تاسیسات برق ساختمان کلیهٔ زیرساختهای مربوط به برق و تجهیزات الکتریکی ساختمان است.
منظور از تاسیسات برق ساختمان کلیهٔ زیرساختهای مربوط به برق و تجهیزات الکتریکی ساختمان است. این تجهیزات شامل؛ سیستم روشنایی ساختمان، آنتن مرکزی، سیستم برق اضطراری و موارد مشابهی است که بهکمک جریان الکتریسیته، انرژی در آنها جریان دارد.
از آنجایی که انشعاب تاسیسات برقی ساختمان حساسیت بالایی دارد، حتماً باید نصب و توزیع آنها توسط کارشناسان مربوطه و مهندسان برق صورت بگیرد. با این حال لازم است مشاوران املاک اطلاعاتی در زمینهٔ محل توزیع برق، تجهیزات روشنایی و محل توزیع کلیدهای ساختمان داشته باشند. این آشنایی به آنها کمک میکند در صورت استاندارد بودن تاسیسات برق ساختمان، مراجعه کننده را برای خرید تشویق کنند.

بررسی کلی تاسیسات برق از طریق نقشهٔ پلانها
یکی از راههای بررسی تاسیسات برق ساختمان، استفاده از نقشهٔ پلانها است. هر پلان شامل علائم، نقشهٔ پلان، نمودار تابلوها، نمودار رایزر، جزئیات و توضیحات مربوطه است. در هر پلان توجه به چیدمان روشنایی و چیدمان کلید اهمیت دارد. بنابراین باید در هر بخش یک واحد مسکونی به نحوهٔ صحیح چیدمان آنها که در ادامه ذکر میشود، توجه کرد. نکات زیر، اصول اولیه و پایهای هستند که در اجرای سیستمهای برقی باید رعایت شوند.
- چیدمان روشنایی اتاقها: در اتاقها، روشنایی سقفی باید در وسط سقف قرار بگیرد. در این صورت باید قطرهای دیوار روی نقشه ترسیم شود، تا محل تقاطع آنها که نقطهٔ مرکزی نصب روشنایی است، مشخص شود.
- چیدمان کلید در اتاقها: دربارهٔ چیدمان کلید باید به یک نکته توجه کرد. اینکه اگر در ورودی اتاق به داخل باز میشد، کلید برق پشت آن نباشد. زیرا در این صورت دسترسی به آن مشکل بوده و گاهی با ضربهٔ در، چراغ روشن و خاموش میشود.
- کلیدهای روشنایی: کلید روشنایی چراغ آشپزخانه اغلب باید از نوع یک پل باشد و کلید روشنایی چراغ حال و پذیرایی از نوع دو پل. دلیل استفاده از چراغ دو پل در این دو فضا استفاده از لوستر است. زیرا لوسترها معمولاً دو گروه چراغ داشته و بهتر است به صورت مجزا روشن شوند.
- محل نصب کلید: بهتر است محل نصب کلید برق در نزدیکی در ورودی یا بخش ورودی به هر یک از فضاها باشد تا دسترسی سادهتری داشته باشد.
- محل نصب چراغها: چراغهای مربوط به سرویس بهداشتی و حمام نیز باید در محل ورودی قرار بگیرد، تا قبل از ورود بتوان فضا را روشن کرد.
- محل نصب پریز آنتن: پریز آنتن باید در محلی که برای قرارگیری تلویزیون در پذیرایی مناسب است، در قسمت پایین دیوار نصب شود.
سایر سیستمهای قابل بررسی
علاوه بر توجه به مکان مناسب نصب کلید و چراغ روشنایی، توجه به سایر سیستمهای الکتریکی ساختمان نیز مهم است. بنابراین مشاوران املاک برای ارزیابی بهتر ملک و امکانات باید به بررسی آنها نیز بپردازند. از جمله این موارد بررسی طریقهٔ کنترل سیستم روشنایی ساختمان است. باید بررسی شود که آیا این سیستم به صورت سنتی روشنایی را کنترل میکند یا مجهز به سیستم هوشمند است. نکتهٔ دیگر بررسی سیستم تلفن و آنتن مرکزی است. به نحوی که این سیستم باید به طور استاندارد بین اتاقها تقسیم شده باشد. همچنین باید سیستمهای امنیتی ساختمان مانند دوربین مداربسته، اعلام حریق و دزدگیر را بررسی کند و از وجود اتصال به زمین برق مطمئن شود.
فراموش نکنید که آشنایی با اصطلاخات و بررسی تاسیسات ساختمان اعم از برق یا موارد دیگر، بهعنوان یک مزیت برای مشاوران املاک شناخته میشود. قطعا مشاورانی که اطلاعاتی علمی از بخشهای متنوع ساختمان داشته باشند، با دید بهتری امکان ارزیابی ملک و امتیازدهی به آن را خواهند داشت. آنها همچنین در زمان معرفی ملک برای مشتری هم میتوانند با پایههای علمیتر صحبت کنند که ارزش و اعتبار شخصی را نیز بهبود میدهد.
این سرفصل بخشی از مجموعه اصطلاحات ساختمانی آکادمی املاک است. برای مطالعه بیشتر پیشنهاد میشود دروس زیر را هم به برنامه خود اضافه کنید:
- اصطلاحات رایج تاسیسات ساختمان که مشاور املاک باید از آنها آگاه باشد
- انواع ساختمان و زمین که هر مشاور املاکی باید بشناسد
- نکات و مفاهیم معماری املاک
- هرآنچه باید درباره تاسیسات گرمایشی و سرمایشی ساختمان بدانید
- آموزش نقشه خوانی ساختمان برای مشاوران املاک
- هر آنچه باید درباره تاسیسات آب و فاضلاب املاک بدانید
آشنایی با چند اصطلاح رایج در تاسیسات برق ساختمان
در ادامه با تعدادی از اصطلاحات مربوط به تاسیسات برق ساختمان آشنا میشوید. این آشنایی به شما کمک میکند که به صورت حرفهایتر تاسیسات برق یک ملک مسکونی یا تجاری را بررسی کنید.
- کنتور: منظور از کنتور، تابلوی اصلی برق است. کابل برق پس از آن که به ساختمان وارد میشود، ابتدا وارد کنتور با تابلوی اصلی میشود.
- تابلوی اشتراکی: این تابلو مربوط به املاکی است که چندین مالک و مستاجر دارد. برقهای مشترک چنین ساختمانهایی جزو مصارف عمومی محاسبه میشود. این برقها شامل؛ برق آسانسور، شوفاژ، تهویهٔ مطبوع، آنتن مرکزی، روشنایی راهپلهها و پارکینگ و آیفون تصویری است.
- تابلوی تقسیم واحدها: این تابلو جانشین جعبههای تقسیم قدیمی برای هر واحد ساختمانی میشود. در این تابلو برای تمامی مصارف، تابلوی تقسیم واحد در نظر گرفته شده است.
- وسایل اندازهگیری: این وسایل شامل کنتور و فیوز است. وسایلی که برای محدود کردن میزان مصرف یا سنجش آن، استفاده میشود.
سخن آخر
تفاوتی ندارد که فایل انتخابی شما ملک مسکونی باشد یا تجاری، ویلا باشد یا باغ میوه. در بیشتر ملکهایی که قصد فروش یا اجارهٔ آنها به مراجعهکننده را دارید، برق جریان دارد. بنابراین میتوان گفت برق به عنوان جریان حیاتی هر واحد مسکونی، نقش پررنگی دارد. به همین دلیل هم مشاوران املاک باید با تاسیسات برق ساختمان آشنا باشند. زیرا اغلب مشتریها آشنایی کمی با این تاسیسات دارند و توجه شما به این مسئله، آنها را در خرید یا اجارهٔ واحد مسکونی یا تجاری ایمن، راهنمایی میکند. چرا که نبود تاسیسات برق ایمن، باعث خسارتهای مالی و جانی زیادی به مشتری میشود. از طرفی اعتبار شما را هم برای معرفی چنین واحدی، زیر سوال میبرد. پس این آشنایی را جزو اولویتهای کاریتان قرار دهید و در هنگام بازدید ملک و معرفی آن، توجه ویژهای به این مسئله داشته باشید.